احتمال وجود حیات در قمر سیاراتی كه خورشید ندارند
گروه هوش مصنوعی: در صورتیکه بیشتر پژوهشگران بر روی سیاراتی شبیه به زمین حیات را جستجو می کنند اما ممکنست روزی حیات را در مکانی که تصور نمی کردیم بیابیم.
به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از ایسنا و به نقل از یونیورس تودی، جستجوی حیات در سیارات فراخورشیدی رویکرد محافظه کارانه ای دارد و در این جستجوها تمرکز بر روی سیاراتی شبیه به زمین است. این احتمال وجود دارد که حیات شکل های گوناگونی داشته باشد اما حقیقت این است که تنها گونه ای از حیات که ما می شناسیم حیاتیست که در زمین وجود دارد.
بدین سبب بیشتر پژوهشگران بر روی گونه ای از حیات زمینی که بر پایه ی کربن و نیازمند آب هستند تمرکز می کنند. اما این احتمال وجود دارد که حیات در مکان هایی شکل بگیرد که تصورش را نمی نماییم.
از آنجائیکه حیات زمینی به آب نیازمند است جستجو برای حیات در سیارات فراخورشیدی بر آن دسته از سیاراتی تمرکز دارد که در کمربند حیات قرار دارند. کمربند حیات منطقه ی قابل سکونت در کهکشان است. این سیارات در فاصله ای نه چندان دور و نه چندان نزدیک به ستاره ها قرار دارند، بدین سبب این امکان وجود دارد که روی سطح آنها آب پیدا شود. این منطقه در منظومه ی شمسی ما مکانی بین مریخ و زهره است. بیشتر سیارات فراخورشیدی واقع در این منطقه ابر زمین هایی هستند که به دور ستاره های کوتوله ی قرمز می چرخند. ستاره های کوتوله قرمز ۷۵ درصد ستاره های کهکشان ما را شامل می شوند.
یکی از کشفیات اعجاب انگیز در مورد سیاره های فراخورشیدی این است که سیاراتی که اندازه ای شبیه به سیاره ی مشتری دارند، بطور معمول در مداری نزدیک به ستاره ی خود می چرخند. این سیارات داغ قابل سکونت نیستند اما ممکنست قمرهایی داشته باشند که به اندازه ی زمین گرم و مرطوب هستند.
همین طور مشخص شد نیازی نیست که سیارات گازی نزدیک به ستاره خود قرار بگیرند تا بتوان در قمرهای آنها آب مایع پیدا کرد. برای مثال قمر گانیمد(Ganymede) مشتری در زیر سطح یخی خود آب دارد و تصور می شود قمر اروپای مشتری بیشتر از زمین آب داشته باشد و حتی قمر کوچک زحل به نام انسلادوس(Enceledus) نیز آب مایع دارد. نکته ی جالب توجه این است که وجود آب مایع در این قمرها ناشی از حرارت خورشید نیست بلکه ناشی از گرمای کشش گرانشی سیاره ای است که به دور آن می چرخند.
اما سوالی که مطرح می شود این است که اگر قمرهای سیاراتی مثل زحل و مشتری دارای آب هستند آیا قمر سیارات مشابه که به دور هیچ ستاره ای نمی چرخند نیز آب دارد؟
این سوال در مقاله ای جدید در مجله ی بین المللی نجوم مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله به نحوه ی تشکیل قمرهای فراخورشیدی قابل سکونت پرداخته شده است و این که آیا این قمرها می توانند برای مدتی طولانی آب کافی برای تشکیل حیات داشته باشند یا خیر.
برای مثال محرک یک قمر که در یک منظومه ی شمسی قرار دارد برای تکامل شیمیایی نور و حرارت ستاره است. اما محرک قمر سیاره های سرگردان که به دور هیچ ستاره ای نمی چرخند می تواند تشعشعات کیهانی باشد. این ها موجب تشکیل جو قمر در طول زمان می شود.
پژوهشگران جهت بررسی این تفاوت ها یک قمر به اندازه ی زمین شبیه سازی کردند که به دور سیاره ای سرگردان به اندازه ی مشتری می چرخد. آنها دریافتند که این قمر می تواند در سطح خود آب داشته باشد. البته به میزان کمتری نسبت به زمین اما به اندازه ای که امکان تشکیل حیات در آن وجود داشته باشد.
اگر این قمرهای فراخورشیدی وجود داشته باشند ممکنست بتوانیم جو آنها را مطالعه نماییم و ممکنست نخستین سیاره ای که در آن شواهدی از حیات پیدا می شود یک سیاره ی سرگردان باشد.
منبع: iagrp.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب