بجای شمارش مقالات به پژوهش های اثربخش توجه گردد

بجای شمارش مقالات به پژوهش های اثربخش توجه گردد

به گزارش گروه هوش مصنوعی، معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: سیاست گذاران علمی باید تصمیم بگیرند که آیا بازهم تنها بر افزایش تعداد مقالات تاکید دارند یا محققان را به حل چالش های واقعی کشور تشویق می کنند؟


به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از مهر، دکتر رامین کردی در همایش کشوری معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور که با حضور دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات فناوری وزارت بهداشت برگزار شد، ضمن اشاره به روند رشد مقالات علمی در کشور اظهار داشت: این پرسش که مقالات علمی چه تأثیری دارند، از دو گروه مطرح می شود؛ گروهی که آشنایی کافی با پژوهش ندارند و گروهی که به شکل جدی به ارزش پژوهش و کاربرد آن می اندیشند. اگر به روند رشد پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی تهران نگاهی بیندازیم، مشاهده می نماییم که از شروع تأسیس دارالفنون در سال ۱۲۳۰ شمسی تا حدود سال ۱۳۸۰، تعداد مقالات پخش شده بسیار محدود بود. اما در ۲۳ سال گذشته، شاهد افزایش چشم گیر تعداد و کیفیت مقالات علمی بوده ایم.
وی در ادامه اضافه کرد: در ابتدا، تشویق هایی برای نگارش مقالات فارسی وجود داشت و سپس سیاستها به سوی انتشار مقالات انگلیسی و چاپ در نشریات با ضریب تأثیر بالا سوق پیدا کرد. اما باید بررسی نماییم که آیا این مقالات توانسته اند به حل مشکلات کشور کمک کنند یا فقط به افزایش کمّی مقالات انجامیده است.
ما گاهی ظاهر پژوهش را حفظ می کنیم
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران در بخش دیگری از سخنان خود به چالش های موجود در توسعه علمی کشور پرداخت و عنوان کرد: "یکی از مشکلاتی که در کشورهای درحال توسعه دیده می شود، مشابه سازی شکلی ساختارهای علمی بدون دستیابی به کارآیی موردنظر است. این مورد در کشور ما نیز قابل مشاهده می باشد. به عنوان مثال، یکی از پژوهشگران ما بعد از حضور در دانشگاه هاروارد تصریح کرد که آنجا به مفهوم واقعی پژوهش می کنند، در حالیکه ما گاهی تنها ظاهر پژوهش را حفظ می نماییم.
وی با اشاره به اینکه عالم بی عمل به زنبور بی عسل می ماند، تاکید کرد: اگر مقرر است منابع مالی صرف پژوهش شود، این تحقیقات باید یا به توسعه علم کمک کنند یا به حل مسایل کشور بپردازند. در غیر این صورت، افزایش کمّی مقالات نمی تواند به تنهایی معیاری برای پیشرفت علمی باشد.
لزوم تغییر نگرش در ارزیابی علمی
کردی ضمن اشاره به مدلهای ارزیابی علمی در دنیا، اظهار داشت: در خیلی از دانشگاه های معتبر جهان، بجای تمرکز صرف بر تعداد مقالات و فاکتورهای کمی، به ارزیابی کیفی تحقیقات پرداخته می شود. مدل ارزیابی تحقیقات در بعضی کشورها مانند سوئد و آلمان نیز به سوی بررسی کیفی و چندبعدی تغییر یافته است. ما نیز باید تمرین نماییم که از دید کمّی صرف فاصله بگیریم و به ارزش و اثرگذاری تحقیقات بیشتر دقت نماییم.
در پایان، معاون تحقبقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر لزوم اتخاذ نگاههای نوین در سیاستگذاری پژوهشی، بیان داشت: محققان ما تا حالا زحمات بسیاری کشیده اند و جایگاه علمی کشور را ارتقا داده اند. اما حال زمان آن رسیده است که فرمان را کمی تغییر دهیم و به سوی پژوهش های مسئله محور حرکت نماییم. سیاست گذاران علمی باید تصمیم بگیرند که آیا بازهم تنها بر افزایش تعداد مقالات تاکید دارند، یا این که محققان را به حل چالش های واقعی کشور تشویق خواهند کرد.
وی در آخر تصریح کرد: برای دستیابی به توسعه پایدار علمی، نیازمند تغییر نگاه به مقوله پژوهش و تمرکز بر کیفیت و اثرگذاری آن هستیم.


منبع:

1403/12/14
09:35:50
5.0 / 5
211
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
لینک دوستان گروه هوش مصنوعی
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد