دانشمندان به ساخت واکسن های گیاهی روی آوردند

دانشمندان به ساخت واکسن های گیاهی روی آوردند

بتازگی دو دانشمند از کشورهای آمریکا و کانادا در یک مطالعه درباره روش ساخت واکسن های گیاهی گفته اند و هدفشان از این کار را نیز کاهش هزینه ها و در دسترس بودن درمانی مناسب برای همه افراد مطرح کرده اند.


به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، "هیوگز فاستر بوندو"(Hugues Fausther-Bovendo) از آمریکا و "گری کوبینجر"(Gary Kobinger) از کانادا در مطالعه اخیرشان به استفاده از روش "زراعت مولکولی"(molecular farming) اشاره کرده اند. در این روش دی. ان. ای که پروتئین به وجود می آورد در داخل سلول گیاهی قرار داده می شود. سپس سلول گیاه نیز برای تولید واکسن به یک عصاره تبدیل می شود. این روش بسیار ارزان تر از روش های فعلی است برای اینکه دانشمندان برای رسیدن به نتیجه دلخواه خود فقط به آب، نور و خاک نیاز دارند.
کشاورزی/ زراعت مولکولی برای نخستین بار در سال ۱۹۸۶ بعنوان جایگزینی برای فرآوری زیستی عنوان شد برای اینکه در آن زمان همه دانشمندان به یک مکانی مانند گلخانه احتیاج داشتند که بسیار ارزان تر از تجهیزات بیوراکتور باشد. این روش در مرحله ۳ آزمایشات بالینی واکسن"CoVLP"(واکسن کووید-۱۹) و واکسن آنفلوآنزا که هر دو بصورت خوراکی مصرف می شوند، موفقیت آمیز بوده است.
رآکتور زیستی یا واکنش گاه زیستی گونه ای از راکتورهای شیمیایی است که در آن واکنش های زیستی شبیه سازی می شوند.
عمل آوری زیستی یا فرآوری زیستی گونه ای از تولید یا فناوری زیستی است که از سامانه های زیستی برای تولید مواد زیستی مهم و زیست مولکول ها برای کاربرد در داروها، فرآوری غذا و نوشیدنی و کاربردهای صنعتی استفاده می نمایند.
این دو محقق در مقاله ای که بتازگی در مجله ساینس(Science) پخش شده، گفتند: انتظار می رود این واکسن های گیاهی مقابل ویروس آنفلوآنزا و کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ نخستین پروتئین های درمانی باشند که در گیاهان جهت استفاده انسان تولید می شوند. آنزیم گلوکوسربروزیداز(glucocerebrosidase) که بعنوان یک داروی پروتئینی تزریقی به نام "تالیگلوسراز آلفا" (taliglucerase alfa) برای درمان بیماری گوشه (Gaucher's disease) استفاده می شود، طی پروسه کشت سلولی هویج تولید می شود.
بیماری گوشه جز بیماریهای ذخیره ای لیزوزومال(از دسته لیپیدوز) است. این بیماری ژنتیکی اتوزومال مغلوب می باشد.
باتوجه به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری(CDC) رایج ترین روش ساخت واکسن آنفلوآنزا استفاده از پروسه تولید برمبنای تخم مرغ است و این روشی است که بیش از ۷۰ سال است که مورد استفاده قرار گرفته است.
در این روش ویروس های انتخاب شده برای تولید واکسن به تخم مرغ های بارور شده تزریق می شوند و چند روز پروسه برتخم نشینی انجام می شود تا ویروس ها بتوانند تکثیر شوند. سپس مایع حاوی ویروس از تخم مرغ ها استخراج شده و برای ایجاد واکسن تزریقی استفاده می شود.
این دو محقق در مطالعه خود نه فقط به هزینه های روش سنتی نیز اشاره کردند بلکه گفتند پروتئین های گیاهی به این علت که می توان آنها را بصورت خوراکی مصرف کرد، پاسخ ایمنی قوی تری را ارائه می دهند.
در ادامه این دو محقق به نتایج آزمایشات بالینی واکسن های گیاهی و سنتی برای درمان اشریشیا کلی، ویروس هپاتیت B، ویروس هاری و نوروویروس که بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ شیوع پیدا کرده بود، پرداختند.
پژوهشگران گفتند: در این آزمایشات نسبت افراد واکسینه شده در مقابل هدف مورد نظر که پاسخ ایمنی به وجود آورده بودند در مقابل افرادی که طی آزمایشات بالینی واکسن های استاندارد بوسیله تزریق داخل وریدی به آنها زده شده بود، کمتر بودند. تولید پروتئین های نوترکیب تولید شده در گیاهان از آن زمان بطور قابل توجهی بالا رفته که این مساله نشان دهنده آنست که واکسن های خوراکی جدید تولید شده از گیاهان می توانند پاسخ های ایمنی معناداری ایجاد کنند.
بگفته پژوهشگران از آنجائیکه درمان های گیاهی به پردازش کمی احتیاج دارند، بدین سبب ارزان تر هستند و پروسه تولید آنها نیز سریع تر است. بگفته پژوهشگران هم اکنون واکسن های خوراکی درحال توسعه هستند.
واکسن های گیاهی خوراکی جدید در مقایسه با واکسن های خوراکی که چندین دهه پیش آزمایش شده و پاسخ های ایمنی ضعیفی را به وجود آورده بودند، می توانند پاسخ های ایمنی قوی تری را ایجاد کنند.
"مدیکاگو"(Medicago)، یک شرکت زیست دارویی مستقر در کانادا در آوریل ۲۰۲۱ اعلام نمود که آزمایش دو دوز واکسن کووید-۱۹ جدیدشان را که در آن از درختچه تنباکو برای تولید ذرات شبه ویروس استفاده شده، آغاز نموده اند. ذرات شبه ویروس مشابه ویروس ها با ساختارهای چند پروتئینی هستند اما از آنجائیکه فاقد مواد ژنتیکی اند، غیر عفونی هستند و طی این پروسه به خاک اضافه شده و با رشد گیاه جذب آن می شوند.
عملکرد این نوع واکسن ها با واکسن های کووید-۱۹ تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده جهت استفاده اضطراری متفاوت می باشد. آنها واکسن ها پروتئین میخ مانند خارج از ویروس را مورد هدف قرار می دهند و این واکسن ها نیز شکل ویروس کرونا را تقلید کرده تا سیستم ایمنی بدن آنرا تشخیص داده و واکنش ایمنی بوجود آورد.



1400/05/23
21:44:30
5.0 / 5
1036
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد