نیچر نتایج پژوهش را منتشر كرد؛

عرضه راهکار احیای سفره های آب زیرزمینی از جانب پژوهشگران ایرانی

عرضه راهکار احیای سفره های آب زیرزمینی از جانب پژوهشگران ایرانی

به گزارش گروه هوش مصنوعی، پژوهش اخیر محققان دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران، ضمن ترسیم وضعیت کنونی سفره های آب زیرزمینی و تولید داده های تغذیه آبخوان های کشور، راهکاری برای احیای این ذخایر ملی پیشنهاد می دهد.



به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از دانشگاه تهران، نتایج مطالعه محققان دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران در رابطه با وضعیت آبخوان های کشور و راهکار احیای آن اخیرا در یک نشریه معتبر بین المللی انتشار یافته است.
دکتر روح اله نوری، استادیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران در رابطه با داده های اولیه این پژوهش، اظهار داشت: برای اجرای پژوهش از اطلاعات آبخوان های کشور طی دو دهه اخیر که از جانب وزارت نیرو انتشار یافته است، استفاده شد. این اطلاعات شامل داده های مربوط به بیشتر از یک میلیون چاه عمیق و نیمه عمیق، تراز سطح آب زیرزمینی ثبت شده در بیشتر از ۱۱ هزار پیزومتر، و همینطور اطلاعات هیدروژئولوژیکی بیشتر از ۹۵ درصد آبخوان های کشور است. با استفاده از این اطلاعات، بانک داده تغذیه آبخوان ها برای نخستین بار در سطح کشور تولید شد.
این پژوهشگر منابع آب و محیط زیست در رابطه با یافته های این پژوهش که توسط محققان دانشگاه تهران با همکاری محققانی از دانشگاه کپنهاگ، شرکت مدیریت منابع آب ایران، دانشگاه هاوایی، مؤسسه فناوری کالیفرنیا، دانشگاه مون پلیه، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه کالیفرنیا-ارواین و دانشگاه واریک انجام شده است، اظهار داشت: «مقدار تغذیه آبخوان ها یا آبی که سالانه از راه نفوذ به سفره های آب زیرزمینی می رسد یکی از اطلاعات مهمی است که در ترسیم مدیریت پایدار منابع آبی مورد استفاده قرار می گیرد. ازاین رو یکی از اهداف مهم این پژوهش تولید بانک داده تغذیه آبخوان های کشور بود.
تجزیه و تحلیل این بانک داده مبین کاهش مقدار تغذیه آبخوان ها در کشور بود؛ بگونه ای که سالانه به صورت میانگین معادل ۳.۸ میلی متر از میزان آن کم می شود. نسبت تغذیه به بارش در مناطق خشک و نیمه خشک کشور (نواحی مرکزی، شرقی و جنوبی) کاهش بیشتری نشان می‎ دهد. منابع آب زیرزمینی در این مناطق، تأمین کننده غالب آب موردنیاز تمامی فعالیت ها مانند کشاورزی، صنعتی و شرب است. بگونه ای که در بعضی نواحی، این مقدار به بیشتر از ۹۰ درصد هم می رسد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در توضیح نتایج این وضعیت اظهار داشت: تغذیه سالانه، تأمین کننده آب سفره های زیرزمینی است و کاهش مقدار آن، منجر به افت سطح آب می شود که اثرات جبران ناپذیری بر آبخوان های کشور خواهد داشت. این اثرات شامل افت سطح آب زیرزمینی، فرونشست زمین، فروچاله، کاهش کیفیت آب، کاهش رطوبت خاک و به تبع آن ایجاد سیل، خشکسالی، طوفان های گرد و خاک، زوال پوشش گیاهی و غیره است. افت شدید سطح آب زیرزمینی ایران، همینطور یکی از علل اصلی خشک شدن منابع آب سطحی مانند دریاچه ها، رودخانه ها و تالاب ها است.
عضو همکار هیأت علمی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، در رابطه با عوامل و راهکارهای تغییر وضعیت کنونی آبخوان های کشور اظهار داشت: این پژوهش نشان داده است دو عامل اصلی در کاهش میزان تغذیه سالانه آبخوان های کشور، توسعه ناپایدار منابع آب-محیط زیست، و تغییرات اقلیمی است که از بین این دو، عامل اول اهمیت بیشتری دارد. بنا بر تجربیات گذشته میتوان گفت راهکار برون رفت از چالش آب در کشور راهکارهای سازه ای و دیکته شده از بالا به پایین نیست. بلکه در مدیریت پایدار منابع آب، دیدگاه را باید به سمت مدیریت مصرف با عنایت به توان اکولوژیکی سرزمین و درهم تنیدگی عوامل و متغیرهای مختلف اجتماعی و اقتصادی و حتی فرهنگی تغییر داد. این امر تنها از مسیر حکمرانی آب در کشور قابل دستیابی است. به عبارت دیگر، چاره کار در یک رویکرد مشارکتی با ملاحظه نیازها و مشارکت ذی نفعان محلی و مصرف کنندگان اصلی منابع آب زیرزمینی، به صورت خاص کشاورزان، است.
روح اله نوری، سرپرست تیم تحقیقاتی این پژوهش، در انتها عنوان کرد: «آمادگی داریم طی تفاهمنامه با شرکت مدیریت منابع آب ایران، دستاوردهای این پژوهش را به صورت کامل در اختیار ذی نفعان قرار دهیم و طرحی علمی و کاربردی برای احیای آبخوان های کشور تعریف و اجرا نماییم.»
نتایج این مطالعه در نشریه تخصصی Nature Communications با ضریب تاثیر ۱۶.۶ از جانب انتشارات نیچر انتشار یافته و از راه پیوند زیر دست یافتنی است:
Decline in Iran’s groundwater recharge


منبع:

1402/08/15
08:33:32
5.0 / 5
258
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
لینک دوستان گروه هوش مصنوعی
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد